Kenapa Aura White Tiada Kelulusan KKM ?

Salam 1 Malaysia..

Buat semua pengguna Aura white,


Untuk pengetahuan anda, semua produk farmaseutikal / kosmetik termasuklah supplemen kesihatan dan persediaan traditional perlu berdafar dengan pihak Berkuasa Kawalan Dadah(PBKD) dan mendapatkan kelulusan daripada KKM sebelum dipasarkan di Malaysia. Dalam bahasa mudahnya segala produk berbentuk tablet atau kapsul wajib mendapatkan kelulusan KKM sebelum dipasarkan. 

AuraWhite GlutaCollagen 900,000mg (free pos)

Ubat-ubatan ini dikategorikan kepada 2 jenis iaitu ubat terkawal dan ubat am.

Ubat terkawal adalah ubat yang diperolehi dengan preskipsi dari doktor.Contohnya ubat darah tinggi atau ubat kencing manis.

Manakala Ubat am pula adalah ubat yang boleh dibeli tanpa preskipsi doktor. Contohnya ubat supplimen kesihatan atau vitamin.

Kenapa Aura White Tiada Kelulusan KKM ?

Pertama sekali perlu faham bahawa Aura White adalah minuman kesihatan bukannya produk berjadual macam vitamin / ubat-ubatan. Ia dikalsifikasikan sebagai produk makanan / minuman. Oleh yang demikian, produk ini secara automatiknya dikawal oleh Pihak Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM). Makanya, apa-apa produk makanan / minuman kesihatan tidak perlu berdaftar dengan KKM. Kerana produk seperti ini diselia di bawah Akta Makanan. Sama seperti contoh produk Herbalife dan Innershine yang berdaftar dengan Akta Makanan.

Produk makanan / minuman kesihatan perlu mendapatkan kelulusan dari GMP Manufacturing, buatan Malaysia dan yang paling PENTING mendapatkan status HALAL dari JAKIM MALAYSIA (bukan HALAL dari THAILAND).

Harap info penting ini, dapat menjelaskan persoalan 'Kenapa Aura White Tiada Kelulusan KKM ?'.

sumber : AuraSlim

You Might Also Like

0 comments