Html #1 - Apa tu HTML

hai.. bosan plak ari ni..ermm.. tak tahu nak wat apa... adoii... duk  belek2 pasal HTML.. ermm.... sebab ada plak org tanya apa tu HTML.. mcm na nak belajo..adoii mana nad reti.. tanya nad plak..  so nad pun terpk lah nak wat entry sikit pasal ni.. dan kalau salah nad minta maaf lah ea.. actually nad pun search dari gugel jugak.. nak kredit pun mcm banyak sangat,,sebab amik sini sikit..sana sikit.. maaf lah ea..  kalau ada tuan nyer ayat ni nampak.. inform lah kat nad ea...


okey.. HTML?? apa tuh HTML ???  dan sebelum tuh nad nak minta maaf lah kat otai2 it..masta2 i.t ni kalau2 lah nad ni salah ke apa ker.. maklum lah.. :( 

HTML adalah singkatan dari Hypertext Markup Language yang mana ia merupakan bahasa yang paling standard n asas bagi membina sesuatu laman... so kalau yang nak membina laman ni tak kira lah apa2.. blog ke apa ke.. maka wajib lah korang pelajari pasal html ni.. yang penting basic dia jerp :D


sebelum membuat suatu file html , korang mestilah perlu mengerti struktur dari file html tu sendiri supaya dia ok di mana2 browser.. untuk pengetahuan korang lah... html  ni bukanlah 1 bahasa pengaturcaraan sebab html ni hanya berguna tuk mengawal paparan dari 1 web page (suatu halaman)  berserta isinya... berbeza dengan PHP yang mana ia dapat menyokong 1 bentuk perulangan (Loop) atau pengandaian (if-else). dan sebab tu lah PHP ni boleh disebut sebagai suatu bahasa pengaturcaraan... ( ntah betul ke tak apa yang aku merepek ni )



untuk buat 1 dokumen html, korang just perlukan text editor biasa jerp.. iaitu Notepad atau Wordpad.. masukkan kod2 html dalamnya kemudian kamu save...pastikan di akhirnya korang tambah .html atau .htm . contoh ( misznadea.html )... isi / kod2 html tu kalau taknak buat yang manual.. nak html editor yang lebih pro... korang leh lah gune program MS frontPage atau Dreamweaver .. hehe tp mende ni berbayor kan.. so tak disarankan anda tuk mendari cracknya atau menggunakan yang 'haram'.. bila dah save dengan buat file dihujungnya letak .html atau .htm korang boleh lah bukak file dia menggunakan browser yang anda suke... tak kisah lah apa2 pun :D




p/s : nnt nad post pasal html lain plak.. wkwkkwkw... ni tuk org yang nak tahu je ok.. yang dah tau jangan gelak lau salah.. lolz.. tahan je perot tuh.. :((

You Might Also Like

3 comments