Sunday

Perbezaan Html dengan Javascript

hai.. well ari ni..chewah ber well2 plak.. takdalah.. saja je.. nak intro cengini.. ok.. before ni ada saya post pasal html secara ringkas dan simple.. eh ringkas ngan simple tu sama je la.. hahaha sorry..

so korang leh usha entry ni balik.. actually perbezaan ni korang leh dapat dengan seacrh kat gugel.. tp tu lah antara nak or taknak je kan.. so nad harap korang spend masa usha link ni semula k > html


kat situ nad ada terangkan sikit pasal html.. so skrg nad nak trangkan sikit apa plak javascript?




Kalau pengertian Javascript menurut Pelajaran Blog, iaitu kod yang mempunyai tugas untuk membezakan suatu variable.

Secara umum kod ini akan menjalankan suatu tugas yang mana kod ini sangatlah "sensitive",
Maksudnya?  Lain seperti HTML yang tidak terpengaruh adanya tulisan  dan 
 (tanda "/"pada kode).

Javascript, tidak mempunyai tolerant dengan kod seperti diatas, 

contoh lain ; penulisan kata"var" tidak bisa ditulis "VAR" maupun "Var". (nampak tak???)

Pening?? tak faham?? emm takpalah..ce baca artikel ni.. javascript

"JavaScript adalah bahasa pemrograman yang khusus untuk halaman web agar halaman web menjadi lebih hidup. Kalau dilihat dari suku katanya terdiri dari dua suku kata, yaitu Java dan Script. Java adalah Bahasa pemrograman berorientasi objek, sedangkan Script adalah serangkaian instruksi program.

Hal-Hal Yang Harus DiperhatikanAda beberapa hal yang harus diperhatikan dalam pengelolaan pemrograman JavaScript, diantaranya JavaScript adalah “case sensitive”, yang artinya JavaScript membedakan huruf besar dan huruf kecil, Jika Anda pernah belajar bahasa pemrograman seperti Turbo C atau C++, maka sama seperti bahasa pemrograman tersebut, dimana huruf T tidak sama dengan huruf t. Dalam bahasa pemrograman JavaScript juga, sebagai contoh fungsi perintah var tidak boleh ditulis Var dan juga tidak boleh ditulis VAR (huruf besar semua), yang benar adalah var (huruf kecil semua). Perintah lain adalah new Date tidak boleh ditulis new date (huruf kecil semua), dan banyak yang lainnya."

Gimana?sudah lebih jelas?hahahaha


cube intai disini  :


Bukan tu aje, 

Anda boleh pelajari Javascript di  http://www.angelfire.com/id/dinoclub/javascript.html.
Postingan nad kali ni ga modal,hehe..bosan ya?? tp takpalah kan...
Semoga,penjelasan yang sedikit bosan ini bisa diterima,Amin !!