4 sebab kenapa anda perlu menjawab komen di blog

Hai, Selamat Pagi.. ari ni bos takda.. bosan kat office.. ye lah kite kerja di ladang kan.. pepagi dah lawat ladang so masa2 mcm ni just setelkan kerja cepat2 pastu leh lah rest kejap.. sambil2 tu sempat lah berblog ea.. lama dah tak blog ni.. hehe.. ok. berbalik pada tajuk hari ni..simple things.. simple soalan.. y kite kene jawap komen org kt komen kite.. and korang kalau ada jawapan leh share kan.. tp kat sini nad tanya nad kasi terus sebab dia.. 


Jika korang membuat suatu posting,for sure korang berharap banyak pembaca blog korang yang komen di posting tersebut. Sama halnya dengan korang yg melakukan presentasi di hadapan orang ramai dan berharap presentasi korang diperhatikan dan dipahami dengan baik. Namun sebuah presentasi tidak akan ada artinya jika korang mengabaikan setiap komentar dari audiens.ye tak? Begitu juga komen2 di posting blog korang dan korang seharusnya menjawab komen2 ini... 

Kebanyakan blogger beralasan tidak mempunyai waktu untuk menjawab komen2. Namun jika korang terus beralasan begini, maka selamanya korang tidak akan mempunyai waktu untuk membalas komen2 yg diberi. Luangkan waktu 10 minit saja setiap harinya untuk membalas komentar yang datang ke blog korang biarpun hanya untuk membalas hai atau trima kasih. Banyak yang korang leh dapat kalau korang balas komen.. antaranya : 

1.Mendorong orang lain untuk berkomentar 

Biasanya orang ni kalau dia datang ke blog mereka tinggalkan komen sepintas lalu. Jadi kalau korang balas komen mereka.. ia akan mendorong seseorang itu akan datang lagi untuk komen yang seterusnya.. percayalah.. hehehe.. kalau tak dia datang nengok korang ignore je.. maka.. ah malas lah datang dah.. (memandai je aku ni) 

2.Menambahkan kualiti pada posting anda. 

Dengan membalas komen dan melakukan beberapa perbincangan kecil dengan pengunjung blog korang ia akan menambah kualiti content blog anda secara keseluruhan. Beberapa poin-poin kecil yang terlepas biasanya akan lebih mudah terungkap dalam perbincangan ini. Dengan begitu, pengunjung yang baru datang ke blog korang akan merasa beruntung karena mendapatkan informasi yang berkualiti dan lengkap. 

3.Dapat membantu aktiviti SEO 

Dengan melakukan perbincangan kecil di bagian komen posting secara tidak langsung akan membantu aktiviti SEO Anda. *nak cakap pasal SEO ni tak reti sangat.. tp tulah dalam proses nak memahami skit2.. hehe takpalah kan..* Ini kerana dalam komen tersebut keyword-keyword yang korang tembak pasti akan muncul lebih banyak kerana digunakan oleh banyak orang. Dengan begitu search engine akan dengan mudah memunculkan content blog korang jika dimasukkan keyword yang korang bincang di kotak pencarian. 

4.Menambah kepercayaan orang lain terhadap korang

Membalas komen ni membuat anda dipercayai oleh orang ramai. Dimana pengunjung blog korang akan anggap bahwa korang benar-benar tulus dalam berblogging.. hehe cheewahh gitu..baru lah org kata wah... owner blog ni peramah rupanya.. hehe takdalah mengharapkan sesuatu yang lain saja.. hahahaha


oklah.. ni je 4 alasan kenapak orang perlu balas komen2 di blog anda.. mungkin ada yang kata tak perlu balas.. blog i dah hot.. sekali post 100 org komen.. (untunglaaaa hotstuff ~ dalam ati je ckp ni) hihihi


SEKIAN :)

P/S : jangan lupa komen tau.. hahahahahha


You Might Also Like

7 comments