Sunday

PTPTN

huhhuhu!!!~ terkejut dapat surat saman dari ptptn kene p mahkamah 18hb kat kl!!~ nak mati jerp rasa..abislah!!~ uwaa!!~ aku mude lagi.. taknak blacklist :( pinjam 12.5k jerp.. tp takkan kasi sampai blacklist.adess...hope permohonan diluluskan.. ingat nak wat kuar kwsp sikit.. kaver utang tuh. uwaa!~!~ dah lah pinjam masa dip jerp... mujur lah degree ni tanggung sendiri..adesss..
teringat lak artikel ni... nak sharing dengan korang :)


"Sila baca artikel-artikel di bawah ini. Penderitaan mahasiswa kita. Kerja selepas tamat pengajian tidak terjamin, tetapi pinjaman mesti dibayar, dengan kadar faedah pinjaman hampir 30 peratus. Lebih baik lepas SPM terus kerja, tak ada hutang. Ada rezeki buat pengajian jarak jauh atau separuh masa. Anak Melayu, anak nelayan, anak pekerja kilang, anak kerani, janganlah beban mak bapak anda dengan hutang PTPTN.

RAMAI LULUSAN UNIVERSITI GAJI KECIL, LANTAK KAULAH MAHASISWA


PADAN MUKA AKU. MAHASISWA, TOLONG RENUNGKAN DAN SEBARKAN


PTPTN ADALAH ALONG YANG SEBENAR, KATANYA Rupenya PTPTN adalah lebih kejam daripada along yang ada sekarang... dengan charge pentadbiran sebanyak 3% yang dikenakan itu menunjukkan mereka lebih kejam daripada along... kerana kos perkhidmatan itu akan berterusan sehingga bila-bila selagi mana kita tidak menyelesaikan pinjaman lahanat tersebut... sejahat-jahat Along ada juga 'interest' yang kita tau berapa yang nak kena byr... penarikbeca.blogspot.com

PENDAPATAN TAK MENENTU, BEBAN BAYAR BALIK PTPTN

Saya adalah bekas pelajar di universiti awam dimana kos pengajian saya adalah melalui pinjaman daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN). Setelah pendedahan demi pendedahan diutarakan dalam akhbar-akhbar milik Kerajaan Pusat, kini PTPTN merancang untuk memastikan para peminjam membayar balik pinjaman pengajian mereka melalui potongan gaji bermula pertengahan tahun 2011. Pada pandangan saya, ini boleh memberi bebanan kepada para peminjam khususnya yang baru tamat pengajian. harakahdaily.net

PTPTN : KOS PENTADBIRAN. famercyah.blogspot.com

BILA KUASA DIUTAMA....MELAYU TERPINGGIR TERUS SENGSARA...

Malah jika ditinjau kadar orang muflis, maka bilangan pemuflis muda MELAYU kesan kegagalan membayar balik pinjaman PTPTN kian mencatatkan angka yang membimbangkan.


PTPTN OH PTPTN..!!! Kate bley change dr 3% ke 1% ... Ble daa process x bley plak ... saje jerk nk mkn duet aku lbey kan...


SURAT CINTA DARI KEKASIH HATI... bayaran balik pinjaman PTPTN..jumlah pinjaman: RM16,+++kos pentadbiran: RM3,+++jumlah perlu dibayar: RM19,+++apsal kos pentadbiran sampai RM3,+++..??