Monday

Apakah itu Selfie

Salam 1 Malaysia.. Hampeh betul lah..  Nad dah ketinggalan zaman..hahaha...

Oke.. merujuk tajuk entry kali ni.. Nad sebenarnya dah ada lama akaun Instagram but .. Nad tak pernah menggunakan. Entah bila Nad create pun tak tau.. Minggu lepas Nad terdetik nak join gune enset.. baru beli S4 *mention gak* baru S4 .. Nad  pun belek2 lah home kat Insta tu.. banyak nyer perkataan #Selfie.. 

Apa bende yang dimaksudkan dengan selfie tu... hihi.. Nak tanya orang malu.. Nak faham takut salah faham.. Last2 mcm biasa.. Uncle Google diperlukan dalam hal ini.. barulah mengerti..



Perkataan 'Selfie' yang diiktiraf sebagai perkataan rasmi kini popular di kalangan pengguna telefon pintar terutama yang menggunakan laman sosial foto seperti Instagram.
Mengikut definisi selfie, ia adalah satu gambar diri sendiri yang diambil menggunakan telefon mudah alih atau kamera web yang kemudiannya dimuatnaik ke dalam laman web.   
Pada 2013, perkataan mendapat perhatian selepas banyak digunakan pengguna media sosial serta kekerapan penggunaan selfie meningkat 17,000%. Perkataan tersebut mula dikesan pada satu muat naik ayat tersebut di satu forum di Australia pada September 2012 dengan 'Hashtag selfie'.

Contoh Pic2 Selfie retis yang Nad nak tunjukkan...



Sumber : Yahoo Malaysia  (cari google jumpe kat yahoo)